Anställningsformer
Den som anställer bör känna till de arbetsrättsliga reglerna. Man kan till exempel få anställa tillfälligt vid en arbetstopp. Men det är tidsbegränsat. Följande gäller:
- Tillsvidareanställning:
Brukar även kallas för fast anställning. Detta är huvudregeln enligt lag. I en rättstvist mellan en arbetsgivare och en anställd kan det vara oklart vilken anställningsform som gäller. Då utgår rätten från att det är en tillsvidareanställning om arbetsgivaren inte kan bevisa annat.
- Visstidsanställning
Här måste du motivera varför anställningen är tidsbegränsad. Det finns olika varianter, de vanligaste är:
- Projektanställning
Ställer krav på ett definierat projekt, att det är tidsbegränsat, att arbetsuppgifterna skiljer sig markant från dem som de fast anställda har eller att den projektanställda har yrkeskunskaper/meriter som saknas hos övriga anställda.
- Vikariat
Exempelvis för en person som är föräldraledig. Lagen säger att har man arbetat som vikarie på samma ställe i sammanlagt mer än tre år under de senaste fem åren konverteras anställningen till fast. Ett gott råd är att du i kontrakt med en vikarie låter skriva ”vikarie för X under dennes ledighet, dock längst till och med…” och anger ett slutdatum.
- Anställning vid tillfällig arbetsanhopning
Det kan exempelvis vara under julruschen. Får vara i max sex månader under en tvåårsperiod.
- Provanställning
Används vid nyanställningar. Får enligt LAS vara i max sex månader, men kollektivavtalet kan ange annat.
- Överenskommen visstidsanställning
En särregel som gäller för max fem personer samtidigt i högst tolv månader under en treårsperiod. Denna visstidsanställning behöver till skillnad från övriga inte motiveras. Regeln finns bland annat för att underlätta för små företag att växa. Observera att vissa kollektivavtal inte tillåter ”överenskommen visstidsanställning”.
- Projektanställning