Modul 2: Språk och kultur

Den svenska kyrkans historia

Gustav Vasa tog makten över den katolska kyrkan, och skapade en reformerad statskyrka. Via statskyrkan kunde kungen styra folkets uppfattning om världen - kyrkan var statens propagandamaskin. Man kan säga att staten hade mediamonopol, och kunde därför på ett nästan totalitärt sätt få svenskarna att tro och tänka på det sätt som passade staten. Sverige var en diktatur och svenskarna var ett kollektiv.

Med industrialismen kom en demokratisk revolution. Folkrörelser bildades. Inte bara arbetarrörelsen, utan också väckelserörelsen. Den startade frikyrkor, som inte styrdes av staten. Även ateister protesterade mot statskyrkans makt. Med demokratiseringen förlorade statskyrkan mer och mer sin makt över folket. Fler och fler uppgifter flyttades från kyrkan till staten. År 2000 upphörde statskyrkan - Svenska kyrkan blev fri.

Svenskheten är djupt rotad i den evangelisk-lutherska läran. Den var mer praktisk och mindre ritualistisk än katolicismen. Den fokuserade på individens personliga ansvar inför makten - både den himmelska (Gud) och den världsliga (Staten). Ännu idag, när statskyrkan inte längre finns och inte har makt över folket, kan vi svenskar känna starka känslor av skuld när vi inte gör rätt för oss, inte tar vårt ansvar för kollektivet.

Klicka på länken, läs informationen:

Statskyrkans historia


Reflektera:

Sverige är idag ett ovanligt demokratiskt land. Kan du se tecken i svenskarnas mentalitet (attityder, vanor, etc.) på att Sverige inte alltid har varit fritt och demokratiskt? Hur viktig är religionen idag för svenskarna?

 

2008 © Nationellt centrum för flexibelt lärande