Modul 7: Arbete och anställning

Föräldraledighetslagen

Rätten att som förälder vara ledig från sin anställning regleras enligt denna lag. För arbetstagaren finns två ledighetstyper. Ledighet med eller utan föräldra- penning. 

Samma rätt till föräldraledighet har också en arbetstagare som inte är förälder men är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn, har adopterat ett barn eller stadigvarande sammanbor med en förälder under förutsättning att arbets- tagaren är eller har varit gift med eller har eller har haft  barn med denna förälder.

Följande möjligheter finns för ledighet i samband med barn:

  • För blivande mammor finns rätten att ta ut ledighet 7 veckor före barnets beräknade födelse. Rätt till havandeskapspenning finns om mamman har fysiskt påfrestande arbete och det inte finns möjlighet till omplacering. Havandeskapspenning kan utgå tidigast 60 dagar före beräknad födsel.
     
  • Pappor har rätt till 10 dagars ledighet i samband med barnets födelse. Denna ledighet ska vara uttagen inom 60 dagar efter barnets hemkomst.
     
  • Då barnet är fött har föräldrarna rätt till ledighet i upp till 1½ år. Ledig- heten kan inte tas ut samtidigt (undantaget "pappadagarna") utan får fördelas mellan föräldrarna. Ledigheten kan också tas ut med att arbetstiden förkortas 25%, 50% eller 75% (¾, ½ eller ¼ föräldrapenning).
     
  • Förälder har rätt att sänka sin arbetstid till 75% av den normala tills det att barnet fyllt 8 år. Om barnet inte gått ut första klass då det fyllt 8 år får föräldern fortsätta med sänkt arbetstid till dess att barnet slutat skolåret.
     
  • Tillfällig vård av barn. Föräldrar har rätt till sådan ledighet med 120 dagar per barn och år upp till det att barnet fyllt 12 år. Exempel på tillfällig vård av barn är sjukdom, då dagmamma är sjuk, kontaktdagar i skola.

 

2008 © Nationellt centrum för flexibelt lärande