Modul 3: Familj och företagande

Aktiebolag

Aktiebolag är en vanlig företagsform för företag med en eller flera ägare. Ägarens personliga ansvar är i princip begränsat till det kapital som satsas. Det finns en tydlig separation mellan ägaren och företaget. Den här företagsformen är därför lite mer formell, men också juridiskt och ekonomiskt säkrare för ägarna.

Ett aktiebolag ska ha minst 100 000 kronor i startkapital (aktiekapital). Ägarna tillför aktiekapitalet till bolaget i form av kontanter eller egendom som är till nytta för verksamheten. Pengarna som ägarna har satsat i aktiekapitalet kan användas i verksamheten men de får inte förbrukas.

Aktiebolaget representeras av en styrelse med ledamöter och ibland av en verkställande direktör (VD). En eventuell VD tillsätts av styrelsen. I ett enmansaktiebolag kan ägaren vara både styrelseledamot och VD, vilket i praktiken innebär att styrelsemöten och bolagsstämma (möte med aktieägare) blir en ren formalitet.

Ett aktiebolag måste ha en auktoriserad eller godkänd revisor som reviderar verksamheten en gång per år. Det betyder att han/hon kontrollerar den ekonomiska redovisningen, som till exempel bokföring och bokslut. Revisorn kontrollerar också hur styrelsen och VD:n har skött sina jobb.

En aktieägare riskerar i princip bara det satsade kapitalet i bolaget (aktierna). Men som styrelseledamot eller VD för bolaget kan du ändå bli personligt ansvarig för att betala bolagets skulder, om du inte följer reglerna. Till exempel om du inte betalar in skatter och sociala avgifter i tid eller lämnar in årsredovisningen för sent.

Aktieägare har också personligt ansvar för att betala skulder på lån som de tagit med aktiebolaget som säkerhet (personlig borgen). Det kan också vara bra att veta att ett aktiebolag inte får låna ut pengar till bolagets aktieägare, styrelseledamöter, VD, revisor eller till deras familjer.

2008 © Nationellt centrum för flexibelt lärande