Handelsbolag
Ett handelsbolag ska ha två eller flera delägare (bolagsmän). Delägarna kan vara fysiska (privatpersoner) eller juridiska personer (företag). Ett handelsbolag är en juridisk person. Det innebär bland annat att själva handelsbolaget kan ingå avtal med utomstående. Delägarna bestämmer vem eller vilka som ska ha rätt att representera bolaget och ingå avtal i bolagets namn (firmatecknare).
Bolagsmännen är personligt och solidariskt ansvariga. Det personliga ansvaret innebär att bolagsmännen ansvarar med sin privata ekonomi för företagets alla förpliktelser, som till exempel skulder och ingångna avtal. Det solidariska ansvaret innebär att var och en av bolagsmännen personligen kan tvingas betala företagets alla skulder. Han/hon får då själv kräva de andra bolagsmännen på deras andel i skulden.
Även om alla bolagsmän är överens bör de skriva ett kompanjonavtal. Kompanjonavtalet kan till exempel reglera hur arbetet och vinsten ska fördelas eller vad som ska hända om en bolagsman vill lämna bolaget. Kompanjonavtal bör alltid godkännas av eventuella makar. Diskutera gärna med en utomstående rådgivare.
Ett handelsbolag kan ha anställda. När man anställer någon i ett handelsbolag tar man på sig vissa förpliktelser och det kan därför vara bra att tänka lite extra på det personliga ansvaret. Handelsbolag behöver normalt inte ha en revisor men alla handelsbolag är bokföringsskyldiga.
Kommanditbolag
Kommanditbolag är en variant av handelsbolag där inte alla delägare är personligt och solidariskt ansvariga. Bara komplementären har detta ansvar. Andra, som kallas kommanditdelägare, ansvarar bara för det kapital de har satt in (investerat) i bolaget. I övrigt är reglerna desamma som för handelsbolag.