Den svenske ombudsmannen
Svenska är ett litet språk som inte har haft speciellt stort inflytande på den stora världen. Svenskan har lånat många ord från andra språk, men det finns inte många ord som andra språk har lånat från svenskan. Men ett (typiskt?) svenskt ord som faktiskt används internationellt är "ombudsman".
En ombudsman är en representant för någon. Ordet beskriver internationellt en sorts offentlig advokat för folket, en statlig tjänsteman med uppdrag att skydda medborgarnas rättigheter. Svenskarna har av tradition en stark idé eller känsla att staten är en institution som man kan lita på, som tar hand om folket.
Välfärdsstatens viktigaste uppgift är att ta hand om folk. Den fokuserar därför på dem som mest behöver tas om hand. De svagaste blir de viktigaste. Kvinnor och barn först. Många invandrarmän reagerar på att kvinnor och barn här verkar ha större rättigheter än män. Men de är i fokus just för att deras rättigheter kränks mer.
Det är lätt att se vilka grupper i samhället som staten tycker är svaga - och därför viktiga: barn, kvinnor, invandrare, handikappade, homosexuella, konsumenter. Alla dessa grupper har en ombudsman. (Arbetare är en stor grupp som staten tycker är svag och viktig, men oftast är statsministern "arbetarombudsmannen".)
Klicka på länken, läs och lyssna på informationen:
Jämställdhetsombudsmannen, JämO
Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO
Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO
Reflektera:
Är det bra att staten fokuserar på att stärka svaga grupper? Är det dumt att peka ut de svaga? Alla tillhör vi någon eller några svaga grupper. Vilka tillhör du? Är du svag? Är det bättre att vara svag i Sverige?