Rätt eller fel?

 

 

 

Ormtjusare

 
 

I kvällssolen sitter en man och spelar en monoton melodi på flöjten. Ur en kruka reser sig sakta en orm och vaggar fram och tillbaka. Mannen tar upp ormen och placerar den på marken bredvid krukan. Några turister står och tittar. En av turisterna blir rädd och vågar nästan inte titta. – Hur gör karln för att inte bli biten?
 

Mannen är en ormtjusare – ett av de äldsta yrkena i många länder. Ormtjusare är mest vanligt i Sydostasien, i länder som Indien, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Thailand och Malaysia. Man kan även finna ormtjusare i Nordafrika, Marocko, Tunisien och Egypten. Ormtjuseri är förbjudet i många delar av världen. I Indien är det förbjudet sedan 1991. Men förbjudet följs inte av alla. Hundratals ormtjusare som bryter mot det. Men det händer inget om de flyttar sin verksamhet till mindre besökta platser utanför de centrala delarna.
 

I Indien anses ormtjusare vara heliga män som på något sätt har kontakt med en gud och inom hinduismen så är ormar heliga, speciellt kobror, vilka är den vanligaste ormen för ormtjusarna. Förr i tiden så jagade ormtjusarna sina egna ormar i vildmarken men nuförtiden köper de istället ormen av ormhandlare, som specialiserat sig på att fånga och ta hand om reptiler för bl.a. försäljning.

 

En ormtjusares vardag består i att åka runt på marknader och festivaler för att underhålla och tjäna pengar. Ormtjusaren förvarar ormarna i lådor, krukor, korgar eller säckar. De måste också träna ormarna innan de möter en publik. De flesta ormar som ”uppträder” är mycket giftiga. Det är liksom det som är det magiska med ormtjusare. Hur gör de för att inte bli bitna?

 

I norra Afrika brukar ormtjusaren låta sy igen ormens mun så att den inte kan hugga. Öppningen tillåter endast tungan att åka ut och in. En del människor tror nämligen att ormens gift kommer från tungan och inte från tänderna. En annan anledning till att den håller sig lugn är att en orm får lära sig att flöjten är hård och att det gör ont om den inte lyder ormtjusaren. I några fall kanske ormen har fått tänderna utdragna.

 

Ormen svänger på kroppen men frågan är om den egentligen hör någon musik. Ormarnas hörsel är begränsad. De saknar ytteröra, men innerörat kan uppfatta toner under 700 Hz. Ormarna är också känsliga för vibrationer. Sannolikt är det så att det är flöjtens rörelser som hypnotiserar ormen till att svänga.

 

Trots detta magiska skådespel är ormtjuseri något som sakta börjar försvinna. Allt färre personer strävar efter att försörja sig med hjälp av denna konst. Samhällets tekniska utveckling skapar istället andra mer lönsamma sätt att tjäna pengar samtidigt som den skapar nya intressen. Men trots detta är och kommer ändå ormtjuseri alltid att fascinera och trollbinda oss vanliga människor som är rädda för ormar och inte vill tillåta oss att tro att det finns knep för att undvika de dödliga betten.

 

     
 

Rätt eller fel?

 
 

1. Ormtjuseri finns i Sydostasien.

 

  2. Man får inte bedriva ormtjuseri
    på stora marknadsplatser i Indien.

 

  3. Man klipper av tungan för att ormen inte ska bitas.

 

 

 

 

 

 

     
 

Diskutera eller skriv

1. Tycker du att ormtjuseri är intressant?

 

2. Varför tror du att intresset för ormtjuseri minskar?

 

Testa dina ormkunskaper

 

 

Källor:
www.ungafakta.se
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Snake_charming