Rätt eller fel?

 
 

Monica åker till bilprovningen

 
  Monica har en bil. Varje år måste bilen besiktigas. Det betyder att någon tittar på bilen och kontrollerar att den inte är trasig. Monica måste åka till bilprovningen.

 

Hon får ett brev i brevlådan från bilprovningen. Där står station och tid. Hon måste också betala 300 kronor.

 

Om tiden inte passar kan hon boka om. Hon kan ringa eller ändra tid på bilprovningens webbsida, www.bilprovningen.se. Där måste hon skriva bilens registreringsnummer t.ex. BAF451. Monika kan också be någon kompis åka och besiktiga hennes bil.

 

Nästa månad åker Monica till stationen. När hon kommer till stationen så anmäler hon sin bil. Det gör hon i en automat. Hon skriver bilens registreringsnummer. Därefter får hon vänta. Hon kan få vänta mellan tio och femtio minuter. Det är viktigt att hon kommer lite tidigare.

 

Utanför bilprovningen visar en skylt vilken bil som ska komma in.

 

Nu är det Monicas tur. Hon kör in bilen. En personal välkomnar henne, tar emot bilnycklarna och ber henne sitta och vänta i ett rum. Där kan hon ta en fika eller titta i en tidning. Monika har kommit ihåg att lägga fram varningstriangeln i baksätet.

 

Personalen kollar att bilen är ok. De testar bromsarna och ljusen. Sedan tittar de under bilen. Därefter kör personalen ett varv runt huset.

 

Efter ungefär 10–15 minuter är allt klart. Monica får tillbaka sina nycklar och ett protokoll. Om allt är ok får bilen ingen anmärkning. Om bilen har något allvarligt fel så godkänns den inte. Då måste Monica åtgärda felet. Hon måste kanske åka till en verkstad.

 

Sedan måste bilen tillbaka till bilprovningen för en efterkontroll inom en månad. Annars får bilen körförbud.

 

Monicas bil var ok. – Inga problem, bara tuta och köra, säger personalen.


Titta på bildspelet på bilprovningens hemsida!

 

 

 

 

 

 

 

 

Rätt eller fel?

R eller F?

  1. Bilen måste besiktigas varje år.
  2. Man kan boka om tiden.
  3. Den som äger bilen måste besiktiga den själv.
  4. Det är bra att komma i tid för man kan få
    vänta ganska länge.
  5. Monika får sitta kvar i bilen när den besiktigas.
  6. Om bilen inte godkänns måste den besiktigas igen.